Uroš Zupan: Čitanka Panini

Nogomet kot rdeča nit pripovedi

Uroš Zupan, Čitanka PaniniUroš Zupan je bralcem najbrž najbližje kot pesnik, za svojo poezijo je prejel že zajetno zbirko nagrad, domačih in tujih. Zagotovo Čitanka Panini ni pesniška zbirka, vendar bi težko pritegnil besedilu na platnici, ki knjigo označuje za novo Zupanovo zbirko esejev, še manj, da gre pravzaprav že za razvojni roman. Še najbližje bi bila delu oznaka memoarska literatura, ki se na mnogih mestih spogleduje s publicističnimi žanri.

Knjiga je sestavljena iz uvoda in desetih poglavij, naslovljenih po svetovnih prvenstvih v nogometu, od Mehike 1970, ko je bil Zupan star sedem let, pa vse do Nemčije 2006. Toda v opisih tekem, ki so se na teh prvenstvih odigrale, je Zupan precej šablonski, opisi so skopi, napisani v slogu televizijskega komentarja in večkrat tudi posneti po njem, enaki branju poročila s tekme v kakšni Ekipi. Jasno je torej kljub naslovom in zgradbi, da sam nogomet ni v središču avtorjevega zanimanja. Vanj se ne poglablja ne s podrobnejšo literarno obdelavo ne s posebno esejistično refleksijo. Zaradi vsega tega je odlomkov o tekmah preveč, bralcu, ki bi ga zanimal literarni prikaz tekem, slednjega ne da, temu, ki ga pritegnejo drugi deli knjige, pa postanejo opisi tekem že kar malo dolgočasni.

Nogomet je tako bolj izgovor za refleksijo avtorjeve lastne preteklosti in njegovega spreminjajočega se razmerja do nogometa. To je očitno že, če primerjamo slog, v katerem so pisani ti odlomki, s slogom pri opisih tekem, ki je v prvem primeru vendarle že nekoliko bolj literaren, bogatejši.

Osebni spomini, ki so torej eno osrednjih zanimanj dela, zajemajo njegovo otroštvo in odraščanje v Trbovljah, žogobrc s prijatelji z vzdevki njihovih športnih junakov, življenje v Titovi Jugoslaviji, plesne vaje, prve ljubezni in prve težave z blondinkami, študentsko življenje, potovanja, prebivanje na Fužinah … V pripovedi prevladuje nostalgija, ki pa nikoli ne gre čez meje patetike. Pred tem jo rešuje rezerviranost, distanciranost avtorja in večkrat tudi smisel za humor. Da subjektivna preteklost prevladuje nad zgodovinskim dogajanjem, je razpoznavno tudi tako, da je razburkani čas, ki ga delo zajema (razpad Jugoslavije, morija, ki je temu sledila), le mimogrede omenjen ali zgolj nakazan.

Najkvalitetnejši deli knjige pa niso niti v osebni zgodovini pisca, ki je v nekaterih poglavjih vse preohlapno povezana z rdečo nitjo, ki naj bi vendarle bil nogomet, temveč tam, kjer Zupan pripoveduje o svojem doživljanju, svojem odnosu do nogometa.

Nekomu, ki ni športni navdušenec in ga tekanje dvaindvajsetih moških za eno samo žogo nikakor ne gane, bo gotovo najzanimiveje brati, kako na vse to gleda navijač. Knjiga prinaša predvsem dober prikaz tega, kar nogomet daje tistim, ki ga zavzeto spremljajo. Bralcu nudi opise mrzličnega pričakovanja pomembne tekme; evforije ob zmagi tvojega moštva, razočaranja, jeze ob porazu; bralec izve, po kakšnem ključu navijač izbere moštvo, za katero bo navijal; kakšni stereotipi so se razvili o določenih reprezentancah … Nogomet je šport, ki je tudi najbolj političen od vseh, zaradi katerega so mnogi tudi že umrli in zaradi katerega odrasli moški menjuje sličice s šoloobveznimi otroki (od tod tudi naslov – Panini je podjetje, ki izdeluje sličice in albume za svetovno prvenstvo v nogometu).

Predvsem v teh odlomkih, kjer prikazuje Zupan svoje navijaško razmerje do nogometa, je pravi čar te knjige, in če bi Zupan to dodatno poglobil oz. temu dal osrednje mesto v svoji pripovedi, bi bilo delo morda še za odtenek kvalitetnejše. Šele ob večji refleksiji pa bi lahko rekli, da gre v resnici za zbirko esejev.

___________________________________________________________________________________

Uroš Zupan: Čitanka Panini (Ljubljana: Mladinska knjiga, 2007)

Mentor 1-2 (2008)Mentor, letnik 29, številka 1–2 (2008)

Imaš mnenje?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s